Dokumenti za download:
    Brošura
    ADR Informacija

1. AKTUELNOSTI

U organizaciji Instituta za preventivu u periodu od 6. do 7. juna 2019. godine, biće održana jubilarna 10. Međunarodna Ex tribina u Hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori, savetovanje iz oblasti zaštite od požara i eksplozija. Već je potvrđeno učešće eminetnih stučnjaka iz oblasti Ex zaštite iz Srbije, Nemačke (PTB-a), BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Češke, Turske i Rusije.

Cilj održavanja "Ex tribine" je da se svi zainteresovani upoznaju sa novinama i pravcima razvoja protiveksplozivne (Ex) zaštite u svetu, kako na polju primene novih propisa tako i na polju korišćenja nove, prilagođene i adekvatne opreme kroz sveobuhvatni pristup zaštiti od eksplozije u sledećim oblastima:

  • zaštita od požara i eksplozije sa akcentom na nove propise,
  • bezbednost i zdravlje na radu u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom sa akcentom na nove propise,
  • zaštita životne sredine i akcidenti praćeni eksplozijom, sa posebnim akcentom na nove propise.

Više detalja pročitajte ovde, a poziv sa detaljima u PDF-u možete preuzeti klikom na ovaj link

Program rada tribine mozete preuzeti klikom na ovaj link

Vidimo se na Ex tribini 2019.

2. JAVNO PRIZNATI ORGANIZATOR AKTIVNOSTI OBRAZOVANJA ODRASLIH (JPOA)

Institut za preventivu Novi Sad je stekao status Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA) u oblasti primene preventivnih mera za bezbedan i zdrav rad pri rukovanju specifičnom opremom za rad i oblasti izvođenja i održavanja opreme i instalacija u zonama potencijalno ugroženim od nastanka eksplozije.

3. IZDAVANJE ENERGETSKIH PASOŠA OBJEKATA

Institut za preventivu - Novi Sad je od Ministarstva gređevine i urbanizma Republike Srbije ovlašćen za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Prema zakonu Zakonu o planiranju i izgradnji i u Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, od oktobra 2012. godine, sve nove zgrade moraju imati energetski pasoš kao uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Pravilnici o energetskoj efikasnosti predviđaju da i stari objekti moraju imati energetski pasoš ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

Prema procenama, ušteda potrošnje energije u zgradama koje će imati bolje karakteristike energetske efikasnosti, iznosiće 20ᇆ%. Planirano je da energetski pasoši, u prvoj fazi primene, prate samo potrošnju energije za grejanje objekta, a predviđeno je osam razreda od A+ do G, s tim što A+ predstavlja najveću energetsku efikasnost, odnosno najmanju potrošnja energije po kvadratnom metru.

U Evropskoj uniji je prosečna potrošnja energije između 50 i 60 kWh/m2 godišnje, a u Srbiji u proseku od 150 do 200 kWh/m2. Predviđeno je da za nove zgrade najniža kategorija može da bude C, odnosno 65 kWh/m2 godišnje, dok će postojeće zgrade moći da troše 75 kWh/m2 godišnje.

Za stare objekte je planirano da budu unapređeni najmanje za jedan energetski razred i to uvođenjem dodatne izolacije fasade, zamenom prozora i stolarije. Energetski pasoši neće biti potrebni za zgrade manje od 50 m2, pomoćne zgrade, vikendice i proizvodne pogone u kojima je temperatura grejanja ispod 12oC.

Energetska dokumentacija objekata će, pored podataka o energetskim svojstvima zgrade sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika zgrade.

4. ADR OBUKA

Prijava kandidata za ADR ispit

- ADR prijava

- Uputstvo za korišćenje

- Detaljnije informacije....INSTITUT ZA PREVENTIVU Kraljevića Marka 11 Novi Sad tel/fax: +381(021) 420 571, 420 572,420 573